کودهای زیستی یکی از انواع کودهای آلی هستند که با استفاده از انواع ریزجانداران، توانایی تبدیل عناصر غذایی از فرم غیرقابل دسترس به فرم قابل دسترس طی فرایندهای زیستی داشته و میتواند از طریق توسعه سیستم ریشه موجب افزایش جذب عناصر غذایی به اندامهای هوایی و انتقال آنها به دانه گردد، به همین منظور این پژوهش با هدف بررسی اثر باکتری pseudomonas putida و Glomus mosseae بر میزان عناصر غذایی بذر گندم در شرایط دیم، آزمایشی مزرعهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو مکان در مزرعه دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام و ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل رقم گندم در دو سطح (کراسسبلان و ساجی) و تیمار منابع کودی در هشت سطح شامل: 1- تیمار شاهد (عدم مصرف هیچ منبع کودی) ، 2- 50 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر، 3- P.putida، 4-G.mosseae، 5- P.putida+ G.mosseae، 6- P.putida+ G.mosseae+25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر، 7- P.putida+ 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر و 8- G.mosseae+25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر میباشد. نتایج حاصل از تجزیه مرکب این پژوهش نشان داد که اثر برهمکنش رقم×منابع کودی بر عناصر غذایی موجود در بذر دو رقم دیم در منابع کودی معنی دار بود. در هر دو رقم مورد استفاده در شرایط دیم استفاده از باکتریهای حل کننده فسفات و قارچ میکوریزا موجب افزایش عناصر پرمصرف و کممصرف گردید، به طوری که بیشترین میزان نیتروژن (2.04 درصد)، فسفر (0.72 درصد)، پتاسیم (0.74 درصد)، روی (21.7 میلیگرم بر کیلوگرم)، منگنز (16.5 میلیگرم بر کیلوگرم)، منیزیم (0.23 میلیگرم بر کیلوگرم) و آهن (17.8 میلیگرم بر کیلوگرم) در دانه در رقم ساجی در تیمار G.mosseae + 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر و کمترین میزان عناصر عذایی موجود در بذر در رقم کراس سبلان و تیمار شاهد (عدم مصرف هیچ منبع کودی) بدست آمد. نتایج این پژوهش بیانگر اثر مثبت و معنیدار باکتری های حل کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر عناصر غذایی موجود در بذر گندم در شرایط دیم بود.
ناصری, رحیم, براری, مهرشاد, زارع, محمدجواد, خاوازی, کاظم, & طهماسبی, زهرا. (1396). تأثیر باکتریهای حل کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر میزان عناصر غذایی بذر دو رقم گندم تحت شرایط دیم. اکوفیزیولوژی بذر, 2(1), 93-114. doi: 10.22077/sej.2017.1019
MLA
رحیم ناصری; مهرشاد براری; محمدجواد زارع; کاظم خاوازی; زهرا طهماسبی. "تأثیر باکتریهای حل کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر میزان عناصر غذایی بذر دو رقم گندم تحت شرایط دیم". اکوفیزیولوژی بذر, 2, 1, 1396, 93-114. doi: 10.22077/sej.2017.1019
HARVARD
ناصری, رحیم, براری, مهرشاد, زارع, محمدجواد, خاوازی, کاظم, طهماسبی, زهرا. (1396). 'تأثیر باکتریهای حل کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر میزان عناصر غذایی بذر دو رقم گندم تحت شرایط دیم', اکوفیزیولوژی بذر, 2(1), pp. 93-114. doi: 10.22077/sej.2017.1019
VANCOUVER
ناصری, رحیم, براری, مهرشاد, زارع, محمدجواد, خاوازی, کاظم, طهماسبی, زهرا. تأثیر باکتریهای حل کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر میزان عناصر غذایی بذر دو رقم گندم تحت شرایط دیم. اکوفیزیولوژی بذر, 1396; 2(1): 93-114. doi: 10.22077/sej.2017.1019