چکیده مقدمه: گزنه با نام علمی .Urticadioica L علفی چندساله متعلق به خانواده گزنه است که اثر آللوپاتیک بالایی دارد. بسیاری از مواد شیمیایی که خصوصیات آللوپاتیک دارند، جوانه زنی را بیشتر از سایر مراحل نمو و استقرار گیاهچه تحت تاثیر قرار میدهند. گندم (.Triticum aestivum L) در طیف وسیعی از شرایط آب و هوایی رشد می کند و به مواد آللوپاتیک حساس است. این پژوهش به بررسی اثر عصاره گزنه بر خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه دو رقم گندم می پردازد. بررسی پتانسیل آللوپاتیک گیاه گزنه بر رشد اولیه گیاهچه گندم از دیگر اهداف این پژوهش است. مواد و روش ها: این تحقیق به صورت آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و با 4 تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد تهران در سال 1393 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی ارقام گندم (آذر 2 و سرداری) و سه سطح غلظت عصاره گیاه گزنه (صفر، 15 و 30 درصد) بودند (15 درصد=15 میلیلیتر عصاره آبی در 100 میلیلیتر آب و 30 درصد= 30 میلیلیتر عصاره آبی در 100 میلیلیتر آب). برای تهیه عصاره گیاه گزنه، 20 گرم از پودر بوته کامل گیاه جمعآوری شده از جنوب شرق استان تهران (مناطق ورامین و پاکدشت) در داخل ظرف حاوی 200 میلی لیتر آب مقطر ریخته شد و به مدت 24 ساعت بر روی شیکر با 110 دور در دقیقه قرار گرفت و بعد از صاف و سانتریفیوژ کردن محلول، عصاره های مورد نظر از این محلول تهیه گردید. . بیست و پنج بذر ضدعفونی شده گندم در دو لایه کاغذ صافی (به خاطر نگهداری عصاره بهتر) قرار گرفت و به مدت 8 روز به ژرمیناتوری با دمای 1±25 و رطوبت نسبی مشخص (70%) انتقال یافت. برای محاسبه درصد، یکنواختی و زمان تا 5، 10، 50 و 90 و 95 درصد جوانه زنی از برنامه جرمین استفاده گردید (Soltani et al., 2002). نتایج و بحث:نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که تاثیر ارقام گندم، غلظت عصاره گزنه و اثر متقابل آنها بر اغلب صفات معنی دار بود. طول گیاهچه، طول ریشه چه، وزن خشک ریشه چه نسبت وزن ریشه چه به ساقه چه و میانگین زمان جوانه زنی با افزایش سطح عصاره گزنه به طور معنی داری افزایش یافتند، همچنین بیشترین میانگین طول ریشه چه در تیمار 30 درصد غلظت عصاره گزنه در رقم گندم سرداری (12/46سانتیمتر) و کمترین آن در تیمار 15 درصد عصاره در رقم گندم آذر 2 (9/56 سانتیمتر) مشاهده شد. بالاترین درصد، سرعت و یکنواختی جوانه زنی در تیمار شاهد عصاره گزنه مشاهده شد و کاربرد عصاره گزنه میانگین صفات را کاهش داد، همچنین درصد و سرعت جوانه زنی در رقم آذر 2 از رقم سرداری کمتر بود. کاربرد عصاره گزنه منجر به افزایش طول ریشه چه شده در نتیجه می تواند دسترسی گیاه به آب را در شرایط کمبود رطوبت تسهیل نماید. از آنجایی که ریشه چه نخستین اندام گیاه است که در معرض مواد آللوپاتیک قرار می گیرد بنابراین این احتمال وجود دارد که اثرات آللوپاتیک بر آن بیشتر از سایر صفات باشد. افزایش طول ریشه چه در اثر کاربرد عصاره گزنه احتمالاً به دلیل اثر مواد آللوپاتیک بر افزایش تقسیم سلولی، افزایش در میزان اکسین القاء کننده رشد ریشه ها و دخالت در تنفس باشد. کاربرد عصاره گزنه سبب افزایش میانگین زمان جوانه زنی در رقم سرداری و برعکس کاهش آن در رقم آذر 2 گردید. به طور کلی استفاده از عصاره آبی گزنه با غلظت 30 درصد منجر به افزایش طول ریشه چه و ساقه چه در مقایسه با عدم استفاده از این عصاره در هر دو رقم سرداری و آذر 2 گردید. استفاده از غلظت های بالای عصاره آبی گزنه سبب کاهش درصد و سرعت جوانه زنی و افزایش زمان مورد نیاز برای جوانه زنی گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره بقایای گزنه پتانسیل بازدارندگی بر جوانه زنی ارقام گندم (آذر 2 و سرداری) دارد.